torsdag 8. mars 2012

Villa gjennomtrekk - Renovering del 3

Da vi kjøpte småbruket høsten 2001 var vi litt i overkant optimistiske! Vi trodde vi kunne flytte inn i 2.etasje med det meste og pusse opp nede først...

En nøyere inspeksjon av etasjen etter at den var mer eller mindre tømt for innhold avslørte at taket var lekk MANGE plasser, veggene hadde vannskader, vinduene holdt slett ikke mål osv. osv. Planene ble dermed endret, 2.etasje måtte plukkes fra hverandre og settes opp på nytt med nye vinduer i samme størrelse rundt hele, nytt tak og så kunne vi dele opp til det vi måtte ønske av rom der oppe. Dessverre tok vi ikke noen bilder av etasjen innvendig før vi begynte demonteringa, men det var enkelt forklart et bad (gått ut på dato for LENGE siden), totalt 3 soverom og en liten gang der oppe samt flere alkover og et "kryploft" fullt av treflis, søppel og ikke minst muse-reder!


Her er etasjen kledd ren for ALT - vi hadde ikke så mye som en liten vedpinne mot vinteren (dårlig planlegging???) så jeg gikk løs på vegger, tak og gulv med brekkjern og dro kappsaga opp. Dermed hadde vi mer enn nok fyringsmateriale under vinteren. Den ble også KALD så de 2 gamle ovnene nede stod formelig og hoppet bortover gulvene... I mellom etasjene var det både leire, filler og treflis, det ble mange turer med fulle bøtter før det var helt rent :-) Prøvde å bruke en industristøvsuger, men endte opp med tett filter på noen minutter... Ikke var det aktuelt å hive det ut av vinduene heller da denne leira var tørr som knusk og støvet noe vanvittig! 

Mens jeg holdt på med denne jobben drev mannen og innredet sitt motorsykkelverksted borte i skjulet, i det som før var vedbod. Den var det aller første som var ferdig her på gården, sier kanskje LITT om hans store interesse for motorsykler :-)

Vi fikk tak i håndverkere som mente de skulle kunne ta jobben med å renovere alt sammen samt legge takene. De var på plass sensommeren 2002 og begynte med å sette opp ny drager, nye takbjelker og stendere til veggene. Deretter ble vegg for vegg kappet ut - snakk om villa gjennomtrekk!


Vi hadde flaks med været - hele tiden mens huset stod åpent var det oppholdsvær! Hver dag etter at snekkerne hadde avsluttet var det ryddesjau for min del. Alt de hadde kappet ned og kastet på bakken ble dratt vekk, noe ble kappet opp til ved og noe gikk ned på jordet for brenning siden. Deretter ble hele etasjen ryddet og støvsuget, alt verktøy samlet sammen, koppene de hadde drukket kaffe av vasket og askebegerne tømt :-) De uttalte "noen" ganger at de ble rent bortskjemte av å være hos oss, var ikke akkurat vant til slik "service". Vel, en ryddig arbeidsplass sparer både tid og ikke minst forhindrer en del ulykker så det passet jeg godt på!

Mot midten av oktober var arbeidet fra deres side klart, vegger var på plass, alle vinduene satt inn, tak lagt og  takrenner på plass! Isolering og videre jobb med inndeling skulle vi ta selv. Vi valgte også å ikke ha noe kryploft men skråtak i hele etasjen noe som vi absolutt ikke angrer på i dag :-)


Helt i høyre ytterkant her skimtes den gamle pipa. Den ble også skiftet ut, men det er en annen historie!

I takene ble det brukt sutakplater og utvendig ligger det sorte takplater med shingel-effekt.

Veggene har asvaltplater og panel utvendig, den innvendige isoleringen tok vi selv senere...

Det var utrolig deilig å se dette; tak som var tett, vindskier som ikke var råtne, takrenner som satt der de skulle og ikke minst vinduer rundt det hele som var i samme størrelse og ga huset et "litt" annet utseende! 

Neste plan for renoveringen var å ta for oss stua. Mer om det i neste innlegg om vår renovering av småbruket vårt! 

Dette var del 3 av renoveringsjobben vår, de andre delene finner du her   


3 kommentarer:

 1. Ja, det er et slit med hus. Det kan vi nok alle som har vært igjennom en oppussings runde eller to si oss enige i.Og dette gjør vi frivillig ...hihi. Delig å se tilbake på hva en har gjort, når man nærmer seg mål:-) Ønsker deg en fin-fin helg :-)Klem Trude

  SvarSlett
 2. Å kjærevene for et prosjekt, og så flott det ble :O)
  Flink til renovering av alt mulig, er du altså :O)))
  Ha ei superfin helg!
  Klems, Anne:)

  SvarSlett
 3. For et prosjekt derE har hatt, men jaggu har dere fått det fint også!
  Prosjekter ala dette blir fort litt større Enn man ser for seg :-) hehe!

  Nydelig bord du har pusset opp også! Flinka!

  Ha en deilig søndag!
  Her skinner solen- deilig! Stor klem

  SvarSlett