søndag 24. november 2013

Riving og oppbygging stua - Renovering del 4

Det går lang tid mellom mine renoveringsinnlegg. Lovte jo å komme med innlegg om rivingen og deler av oppbygging av selve stua.

Stua her i huset er den eldste delen - det er det opprinnelige lille torpet som en gang ble satt opp her. Opp gjennom tidene har man bygget på kjøkken, deretter et inngangsparti og løftet takene og satt opp en annen etasje. Da takene var nye og tette startet jobben med å rett og slett plukke ned stua innvendig. Takplatene (tak-ess) som engang i tiden var satt opp i stua slapp vi å rive da disse ramlet ned med et kjempebrak mens de holdt på med "ny" 2.etasje. 


Men ellers måtte lag på lag med vegger ned og gulvene ble tatt opp. Under gulvet var det for det meste jord og steiner som bjelkelaget lå på. Denne døra så dagens lys igjen etter mange år, men den var så gjenspikret med STOOOORE og lange gamle spiker at den var helt ødelagt og forsvant opp i røyk. Panelen som er synlig her var gjennomhullet av alle lag som har blitt slått opp på veggene og den ble til ved....


Her er noe av det som både ble til ved og brent nede på jordet. Ikke alt som egner seg til ved av det som rives ned i gamle hus. I bakgrunnen synes det at det er først tatt ut en åpning i denne delen som deretter er tettet igjen. Det var tidligere en verandadør ut på baksiden herfra, men da de skulle bygge på en bod ble denne tettet igjen.


Vi skulle så gjerne hatt de laftede tømmerveggene synlige, men som dere sikkert ser av dette bildet var det rett og slett ikke spesielt mye helt igjen av det. Mange endringer i huset har medført at det rett og slett var et lappeteppe av stokker og nyere reisverk overalt.


Denne døra satt vi inn rett og slett for å ha grei adkomst UT med alt som skulle brennes og ikke minst jord og steiner fra under gulvet. Det var satt inn et stort, fast stuevindu - slik som var veldig populære på 70-tallet. Det var vi i hvert fall helt klare på at skulle BORT! 



Det ble en stor mengde med jord og mange flate stener som ble båret ut herfra. De flate stenene kommer fra området her, de har mye glimmer i seg og mannen min hadde en plan for disse - på sikt...
De ble i hvert fall stablet pent tilside etter en grundig rengjøring.


Her er vi godt igang med å fjerne det gamle gulvet for å komme oss ned til grunnfjellet før vi kunne bygge oss oppover igjen...


Det ble kjørt på "noen" trillebårlass med pukksten


Denne pukken ble komprimert og dandert etter alle kunstens regler


Deretter kom isopor...  (rørene som stikker opp her er til luft til peisen)


og så støpen!


Da gulvstøpen var herdet måtte det inn en kraftig ståldrager for å tåle belastningen av gulvet i 2.etasje. Denne ståldrageren er faktisk en gammel prismast fra en bensinstasjon! Tykt og solid stål og veide MYE - har ikke bilder av seansen med å få denne opp fra gulvet. Den ble kjørt frem hengende under en traktor, derettover over på "larveføtter" inn på stuegulvet og deretter med flere taljer og god tålmodighet kom den da til slutt opp og på plass. 


Drageren ligger godt an på solide gamle stokker i begge ender. 

Neste gang tror jeg det blir litt bilder fra ulike små og store prosjekt rundt om i huset. Det har blitt tatt bilder litt sånn til og fra i prosessene...

Her kan dere se de andre delene jeg har lagt ut om selve renoveringen:








Klem Tone

1 kommentar:

  1. Du og du for en jobb dere har (og har tilbakelagt) Dere er gode!!
    Lykke til videre! Det blir flott.

    Ha en fin novemberkveld!

    Klem fra Hjørdis

    SvarSlett