søndag 29. januar 2012

Dragkiste fra oldemors familie

Da jeg ennå ikke har fått tak i minnepenn med bildene fra turen vår velger jeg å vise dere en gammel dragkiste som er etter min oldemors familie.



Denne dragkista kan jeg huske fra tidlig barneår hjemme i stua hos farmor og farfar. Den stod alltid med lokket åpent, og under lokkene på de ulike små rommene oppi den var farfars piperensere, piper, tobakk og noen ganger litt godterier til oss ungene :-)


Foreløpig står den i 2. etasje i TV-stua men den skal nok ned i stua og erstatte "premieskapet" på den ene siden av 3 seteren der. Med alle sine skuffer og smårom blir det plass til mye oppbevaring av saker man ikke har fremme hele tiden og det har man jo alltid bruk for, ikke sant? *smiler*

Radioen som står oppe på kista er en gammel Tandberg som min farfar lånte ut til Rød Herregård da kong Haakon den 7. gjestet Halden. Kongemerket som står på den ble sendt til farfar som takk for lånet. Denne radioen er det min bror som har fått, men da han bor på vestlandet står den lagret her hos oss foreløpig...

Det har kommet flere saker hit også som er kjære og gamle arvesaker fra min fars familie. Kommer mer om disse etter hvert.

Ønsker alle en riktig deilig søndag og passer på å ønske en ny følger velkommen her hos meg. Tonje med bloggen http://min-lille-blogg-om-meg-og-mitt.blogspot.com/.



 Klem fra Tone

4 kommentarer:

  1. Du og du så flott den dragkisten var!! Et klenodium av den sjeldne sorten, antar jeg. Min mor snakker stadig om en dragkiste som var i familien, men jeg har aldri skjønt hva hun mente før nå:-) Det er et skikkelig praktisk møbel i tillegg til å være så flott! Spennende med mange slike små rom. Heldige deg!
    Artig historie om radioen også!

    Det hørtes så deilig ut med en sydenferie!! Tenker du er brun og fin og har fått ladet opp batteriene.

    Ha en fin søndag videre!!

    Klem:-)

    SvarSlett
  2. Velkommen hjem Tone.Håper dere har har hatt en fin ferie.Gleder meg til å se bildene :-) Kem Trude

    SvarSlett
  3. Herlig!
    Jeg har også noen slike vidunderlige minner fra bestemor og møbler..
    Men du ? hvorfor heter det dragkiste?

    Takk for titten :o)

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette står på nettet om nettopp dragkiste: Oppbevaringsmøbel med 3–5 skuffer og med lave ben eller en sokkel. En dragkiste kunne være delt horisontalt på midten slik at man kunne ta den fra hverandre og derved gjøre transport enklere. Av samme årsak kunne det være håndtak på hver kortside. Det er mye som taler for at dragkisten har utviklet seg fra kisten, men har fått skuffer i stedet for et stort åpent rom. Den engelske betegnelsen er chest of drawers, dvs. kiste med skuffer. Dragkiste ble først og fremst et bymøbel i Norge på 1600- og 1700-tallet, tydelig påvirket av engelske og nederlandske forbilder. På bygdene fikk dragkisten mindre utbredelse. Det er særlig på flatbygdene i Øst-Norge, hvor kontakten med byene var størst, at den finnes bevart. De fleste er fra slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet

      Slett