tirsdag 29. mars 2011

Litt historie rundt småbruket

Dette bildet er av småbruket vårt for en god del år siden.

Vanskelig å tidsfeste dette bildet, men mange påbygg og omgjøringer skjedde under 30-tallet og fremover. Gården ble fradelt i 1874 og da overtatt av kirketjener Peter Jacobsen Skaugen som i 1908 skjøttet gården over på sin sønn Johan Petersen Grønlund også han kirketjener. I Grønlundskogen holdtes før i tiden religiøse friluftsfester midtsommers. Johan overdro så gården til sin bror Marinius P. Grønlund som var "skomagerlærer ved skolerne i Id"  (tekst tatt fra folketelling i riksarkivet) og i 1947 overtok min manns morfar gården. Da var gården oppført med våningshus, låve med stall og fjøs fra 1921 samt vedskjul og hønsehus, 12 dekar innmark, 80 dekar skog, og det var 2 griser og 45 høner på gården. Nytt grisehus ble oppført i 1963.

Navnet på gården stammer trolig fra bjørkeskogen på stedet. Det er en fin bjørkelund som jeg sitter og ser ut på fra mitt "kontorvindu" og det er et vakkert skue om en stund når det grønne løvet pryder toppene igjen og vinden spiller så herlig raslende melodier gjennom lunden. Gården heter Grønlund - passende ikke sant?

Dette var dagens lille "historie-time" og jeg håper den ikke ble for kjedelig *smiler*  Skal dykke mer ned i gamle arkiver etterhvert og få satt opp en ordentlig oversikt over stedet for vi vet at den eldste delen av huset her er fra rundt 1690...


Takk for følget og velkommen tilbake!

Klem Tone


6 kommentarer:

 1. Langt fra kjedelig å høre om historiene til gamle hus, synes det er kjempegøy!
  Ekstra spennende når historien går så langt tilbake i tid som hos dere, og når huset til og med har vært i slekten.
  Ha en fortsatt fin kveld!

  klem Mona

  SvarSlett
 2. Veldig artig historie om bruket deres. Som hobbyslektsforsker setter jeg pris på slike historier...har jo en del av etterkommere av Peter i slektsbasen her.
  Håper det kommer mer etterhvert :)

  Bjørn

  SvarSlett
 3. Heisann!
  Tusen takk for koselig kommentar!
  Legger deg til i bloggrollen for her vil jeg kikke mer!
  Det må være fantastisk å ha et hus med historie:o)
  Ha en fin kveld...nå vil jeg kikke litt mer jeg!

  SvarSlett
 4. Hei igjen!
  Jeg fant et lite trepanel til salgs hos deg.....det vil jeg gjerne kjøpe!!

  SvarSlett
 5. Morsomt med historie på huset, spesielt når gården har vært i familien. Gleder meg til å se hva du finner ut :-) Klem Trude

  SvarSlett
 6. Hei
  Kjekk historie og lese, vi hadde en gang et gammelt hus fra midten av 1800-tallet hvor en nå avdød forfatter ved navn Gotfred Borghammer bodde og vi har bok som han skrev om huset mens vi bodde der. Veldig kjekt minne.
  Det må det jo være ekstra kjekt å finne gamle kuriositeter og plassere i huset.
  Ha en fin kveld.
  Klem

  SvarSlett