tirsdag 31. mai 2011

Mormors gamle småbruk - KASA

I dag har jeg lyst til å vise dere min mormors gamle småbruk; Kasa, som lå opp mot Kornsjø utenfor Halden. Disse bildene er fra tidlig 70-tallet og jeg ble litt forundret da jeg så disse igjen for av en eller annen grunn husker jeg Kasa som MYE større! Mormor ble tidlig enke og skjøtte bruket på egenhånd. Hun hadde gjerne noen griser som ble julemat for oss i familien, høner var det også i blant og så hadde hun kuer og hester på beite. I tillegg var det en del skog og mormor var ikke snauere enn at hun tok med øks og sag ut i skogen og ordnet opp med sin egen ved og tynnet i skogen som det seg hør og bør. Elgjakta var hun også med på siden hun var med i grunneierlaget. Det har blitt spist mye elgkjøtt hos mormor!

Gønnsaker var det alltid masse av, og jeg har mange ganger vært med å hyppe poteter og ta inn gulerøtter, brekkbønner og mye annet som hun dyrket. Mormor hadde ikke sertifikat men traktor kjørte hun på eiendommen, veien måtte jo måkes på vinteren og tømmer måtte dras frem til gården for kapping. Skulle hun til butikken, ja så syklet hun noen kilometer til landhandleren på Kornsjø og fyllte opp vesker og kurven med det hun trengte. Ellers gikk det jo tog ned til byen og buss så helt isolert var hun da ikke. Det var lenge bare utedo på Kasa og det var litt ekstra spennende på natta når vi barnebarna overnattet oppe i 2. etasje inne på det store soverommet. Vi måtte da gjennom mormors soverom og ut og ned en skikkelig bratt trapp, rene hønsetrappa og ut døra og krysse gårdsplassen for å komme bort til utedoen. Der inne var det flere seter, og om jeg ikke husker helt feil var ett av "setene" litt mindre, altså beregnet til oss barn :-)

Uansett så var det alltid en fryd å komme på besøk til mormor her oppe. Det vanket nesten alltid nystekt brød, antall mange da vi ungene alltid spiste store mengder hos henne. Maten smakte liksom så mye bedre hos mormor! Min bror og min eldste fetter hadde en gang en spisekonkurranse og min bror gikk til slutt av med seieren. Det gikk vel med noen render med poteter og x antall kjøttkaker, dessert og til slutt bløtekake etter alt sammen! De gutta kunne spise!


Senere fikk mormor bygget på litt på huset. Det ble nytt inngangsparti, et større kjøkken og ikke minst et bad med WC! Vann kom fra en brønn og ble pumpet opp i huset, husker at pappa og onkel var og hjalp til et år med pumpe og rør.

På nedsiden av huset og jordene ligger et lite tjern hvor vi fisket mye abbor, mort, gjedde og ål. Nystekt abbor er godt, mort malte mormor opp til katt og hund, gjedde ble vel til gjeddekaker (tror ikke at jeg har spist noen slike...) og ålen syntes jeg bare var ekkel der den hang på låveveggen og leet seg selv etter at den var flådd. Mormor som det "råskinnet" hun var spikret ålen opp på låveveggen og flådde den til skrekkblandet fryd for oss ungene.

Da mormor bestemte seg for at hun var blitt for gammel til å bo på Kasa var det ingen av oss i familien som var interessert i å ta over og det ble solgt ut av familien. De som kjøpte stedet har bygget på, revet noe, bygget nytt og laget det om til Honninggården. Jeg har faktisk ikke vært der oppe siden det ble solgt. Det er noe med at jeg vil bevare minnet om Kasa slik det var. Mormor derimot var titt og ofte oppom de nye eierne og hilste på, og hun frydet seg over alt de gjorde med bruket. Hun likte at det ble nytt liv der oppe og at gården fortsatt ble brukt.

Mormor var spesiell, hun var ei lita dame med et stort hjerte! Hun hadde en tøff oppvekst, som lita jente ble hun satt bort hos noen av de eldre i familien for å stelle for dem. Hjemme hos henne var de 12 søsken med stort og smått så det sier seg selv at det ikke var plass til alle sammen under samme tak. Mormor jobbet også i mange år i industrien nede i byen, bl.a. på Reiseeffekten og det var vel der hun knuste tommelen sin i en maskin om jeg ikke husker helt feil. Den tommelen fasinerte meg, flat og rar med en veldig merkelig negl.

Mormor var tøff som tusan, skarp i både hode og tunge :-) og med en omsorg for alt og alle. Hun bakte f.eks. brød og syklet ut til naboer oppe på Kornsjø med dem og hjalp til med andre små ærender. Da hun flyttet til byen var det ikke mye annerledes; hun handlet for flere av de gamle i blokka (de var faktisk yngre enn henne), tok trappevask for dem i blant og passet på dem. Dessverre ble mormor klemt i en automatisk dør inn til en butikk her i byen og hun brøt da lårhalsen og etter det ble hun ikke sitt gamle jeg igjen. Hun ble godt over 90 år og på slutten var hun nok mer enn fornøyd med sitt liv. Smerter og det at hun ikke kunne gjøre noe satte en punktum for hennes livslyst.

Mormor fikk se en del av restaureringen her på vårt sted og hun syntes det ble bra det hun fikk sett. Litt synd at hun ikke har fått være med på den siste innspurten, men kanskje hun sitter et sted der oppe og titter ned og smiler lurt likevel :-)

Her er jeg på armen til mormor!
Fortsatt glad i deg jeg mormor!Vil passe på å ønske nye følgere hjertlig velkomne og ønske alle en god tirsdagskveld!


Takk for følget og velkommen tilbake!

Klem Tone

mandag 30. mai 2011

Velkommen til en liten hagevandring...

Idag tar jeg dere med på en liten hagevandring her på bruket. Det er ikke noen prydhage akkurat, det får gro det som gror akkurat nå men med tid og stunder blir det nok orden på den. Ønsker ikke noen striglet parkhage, ville være helt feil her på småbruket, men litt mere orden enn nå skal bli deilig. Går og pusler litt nå og da og slapper av og nyter naturens mangfold som er skikkelig fremtredende nå i disse tider. Mai/juni er en helt nydelig tid!

Syriner er så vakre, bare synd blomstringstiden er så altfor kort...
Har 7 syrintrær som dessverre må flyttes, men så hardfør som syrinen er
regner vi med at det går bra. Må også skjære de endel tilbake ved flytting
og da tror jeg det kan bli store busker istedet for "trær"

Ned mot skogen blomstrer det masse skogstjerne, det er en skjønn liten blomst som jeg blir i godt humør av å oppdage. Vet ikke helt hvorfor, men den gjør meg glad!

Snart kommer det peoner i hagen, 2 busker har jeg og de har bra med knopper begge 2 så dette lover godt.

Har også fått liljekonvall i et bed og den skal få spre seg. Har ikke hjerte til å plukke inn de 4 blomsterstendene som finnes der nå. Får beundre dem utendørs i år.

Akeleier forbinder jeg med gamle hager og de sprer seg som de ønsker her hos oss. Disse står utenfor (rampete) bedet mot skjulveggen

Litt gammelt gårdsredskap står også litt her og der og denne skal helt klart få stå der den er. Rusten og sjarmerende synes jeg...

På min lille "hagevandring" i dag kom Buster i full fart og rev løs på en av syrinene, ville vel egentlig ha litt oppmerksomhet for han syntes nok at "mamma" ofret altfor mye oppmerksomhet på blomstene i dag.

Her er hekken (som også må flyttes) ned mot 6 av syrintrærne. Som dere ser til høyre nede i bildet holder vi på med litt terrengendring og det er derfor både hekk og syriner må flyttes...

Jeg har ikke tatt bilder av de delene av hagen som ser ut som en slagmark nå med påfyllte masser. Det skal på et toppdekke etterhvert og så skal det såes gressplen igjen. Men ting tar tid, og med en mann som jobber i asfalten, noe som tilsier LANGE dager er det huset og ikke minst hans racing som kommer fremst nå.

Håper dere har kost dere på min lille hagevandring, det kommer nok flere bilder etter hvert. Det knopper i blomsterbed her så det er en fryd, både iris og dagliljene ser lovende ut.

Takk for følget og velkommen tilbake!

Klem Tone

onsdag 25. mai 2011

Spisedelen av kjøkkenet før og nå

Før:  Det vi idag har til spisedel av kjøkkenet var tidligere en stue/TV-stue og det var ikke akkurat lekkert der. En vegg rød og 2 vegger gule og passelig gulnede tak-ess som vi forøvrig måtte sikre etter hvert som arbeidet i 2. etasje skred fram og det begynte å henge såpass at vi fryktet at det skulle komme deisenede ned i hodene på oss en "vakker" dag.

Her er det vi hadde som TV-krok i en del år mens det gikk for fullt i andre deler av huset. Kaldt stod det fra både vegger og gulv og da vi kledde rommet helt rent før kjøkken-renoveringen så vi hvorfor. Litt dårlig med isolasjon kan man trygt si og i gulvet, som bestod av jord og leire var det rast ned utmed veggene så kaldtrekken hadde fritt leide...


 Nå har vi rettet vegger, støpt gulv med varmekabler, nytt paneltak, perlestaff panel på veggene og flislagt gulvene samt satt inn den gamle rundovnen mellom spisedelen og selve arbeidsplassen på kjøkkenet. I taket har vi malt med fargen Krem, veggene er Kaffe Latte og alle lister er i Latte.

Møblene er Odelsgård aldringsmalt med kirsebærfarget bordplate, seter på stolene og platene på skapene. Det ble et vitrineskap og et framskap fra samme serien også. Vi har noen ekstra stoler gjemt bort sammen med 2 ileggsplater slik at det er god plass til mange gjester når den tid kommer.... Det er litt vel mye byggeplass her ennå, men det kommer, det kommer.

Taklampa er et FINN-funn som jeg ikke behøvde å kjøre så langt for å hente. Denne befant seg kun 4 km herfra så det var fort gjort å få hentet den hjem. Mannen i huset har forandret den litt ved å lakkere alt som var "messing" i sort matt og da ble den helt annerledes. Vi har kun valgt å beholde festeringen til "armene" i gullfarge, litt for å bryte av litt så nedre delen ikke ble helt "sort" og mørk.

Falt så pladask for motivene på glasskuppelen og heldigvis var innerglasset også intakt på denne lampa.


Framskapet som rommer utrolig mye! Stolen som er med på bildet er en av mange gamle som stod her på gården da vi overtok. En yndet plass for kattene her i huset da det er pute på den :-)

Her er rundovnen som vi har bygget litt opp fra selve gulvet. Her står også en annen gammel stol og inne på selve kjøkkenet står et gammelt klaffebord med skuff som også stod her på gården. Flisene er fra Megaflis og de skal vi også legge i inngangspartiet og nedover hele gangen vår. Det nærmer seg nå.... Panel på plass i inngangspartiet og også i gangen ned mot soverommet samt i tak på samme steder. Det betyr sparkling, pussing og kvistlakk på meg nå fremover! Men det gjør jeg så gjerne for å nå begynner det å ta form her hjemme :-) 

Vi venter på at flisleggerne skal bli helt klare inne på badet og så skal de siste taklister på plass før siste malingsstrøk i taket der. Skapet som vi skal ha som servantskap er ikke klart ennå, ei heller har vi helt bestemt oss for hvordan toalett vi vil ha, men selve servanten og badekaret er bestilt og kommer vel etter hvert. Må kanskje se å få bestemt oss for toalett og dusjarmatur også nå snart... I tillegg skal vaskerommet innredes og det blir nok en tur på IKEA til det formålet.

Ønsker dere alle en fortsatt deilig uke og nå må vel det ha blåst fra seg for en stund får vi håpe! Vil ønske nye følgere hjertlig velkomne og håpe at dere vil trives her hos meg :-)

Takk for følget og velkommen tilbake!

Klem Tone


tirsdag 24. mai 2011

Blomstertid

Syrinene har såvidt begynt å blomstre og det er bare å gå ut og forsyne seg av blomsterprakten

Denne Bougenvilla'n blomstrer over all forventning nå, skjønner ikke helt
hva jeg har gjort for å oppnå dette men pent er det i hvert fall

Sommerfugl-busken blomstrer også og har en mengde
nye knopper. Heldigvis lang sesong, fra mars til oktober

Ildtoppen trives tydeligvis også ganske bra her i vinduskarmen


Nå er blomstringstiden inne for syrinene her hjemme også, både hvite og blålilla varianter. Jeg kommer nok til å ta inn mange store buketter fremover dagene nå. Det lukter så himmelsk inne med slike oppsatser...

Potteplantene ser også ut til å kose seg der de kommer med både knopper og blomster, nesten litt rart å se på da jeg absolutt ikke regner meg for å ha grønne fingre. Utendørs ser det ikke akkurat flott ut i hagen, det er overdekket nesten alt som var av plen og det som står igjen skriker nå HØYLYDT etter klpping. Likeså hekken, så når bare denne vinden løyer litt så får jeg vel ta frem gressklipper og hekkesaks og gå til skikkelig. Det er jo greit at det lille som er igjen ser OK ut.

Jeg lurer veldig på om jeg skal dele opp bloggen min i 2 deler, en som omhandler hus, hage og interiør/rehabiliteringen og en ren salgsblogg. Om noen av dere har erfaring og/eller synspunkter på nettopp dette blir jeg kjempeglad for innspill :-)

Ellers vil jeg takke for hyggelige kommentarer og ikke minst ønske nye følgere hjertlig velkommen!
Takk for følget og velkommen tilbake!

Klem Tone

tirsdag 17. mai 2011

17. mai for noen år siden....


Gratulerer med dagen alle sammen!

Jeg har funnet frem et bilde fra "gamle" dager fra min oppvekst i Kenya der jeg og min bror feiret 17. mai sammen med en mengde andre norske barn i ambassadørens hage. Det var barnetog med flagg og musikk og vi gikk en runde gjennom ambassadens store eiendom som hadde en innkjøring og en utkjøring og da med en liten sving utom veien. Der hadde det etter hvert samlet seg en stor mengde med kenyanere og andre som nok lurte veldig på hva i all verden dette var for noe. Pyntede barn, flagg, musikk og sang...  Andre land feier jo gjerne litt annerledes når det er deres nasjonaldag, med pompøse oppvisninger av militæret, fly, tanks og alt annet som jeg ikke synes er så veldig hyggelig... Etter toget var det nesten litt "tivoli-aktig" rundt inne i hagen. Det var boder med mat, drikke og ballkasting, pilkasting og masse annet, husker i hvert fall at vi ungene hadde det virkelig morsomt! 


Ønsker dere alle en riktig god fortsettelse på dagen så blogges vi snart igjen...


Klem Tone

fredag 6. mai 2011

Fredag, settekasse og SPA-besøk


Har fått meg en skikkelig settekasse, til og med merket med "kursiv"
Blir værende i gangen sammen med annet gammelt jeg har funnet...I dag er det fredag, og datoen er 6. mai og for 48 år siden kom ei tulle til verden i Sarpsborg som faktisk het Espen til hun ble født. Så sikker var hennes mor på at det var en gutt inne i magen....  Så hva gjør et stakkars foreldrepar når det som kom ut ikke var med tut? Vel, tulla hadde masse hår og det så ut som hun hadde tonet håret - alle farger i hele skalaen i følge foreldrene så dermed falt valget på nettopp TONE! 

Jepp, det er min dag i dag og jeg skal straks i vei til Sverige for å ta inn på SPA-hotell sammen med en gjeng gode kolleger. Det er ikke i anledning dagen min, men kommer vel til å passe på å feire litt av den også mens vi er der.

Vil få ønske alle en riktig god mai-helg, kos dere masse og varmen skal visst være på vei tilbake så da er det bare å komme seg utendørs og nyte naturen som våkner til liv over alt om dagen.Klem Tone


tirsdag 3. mai 2011

Litt bruktfunn....

Har kommet over en kaffekvern i en helt nydelig farge og passe slitt
Den har alle glassdelene inntakte og fungerer helt utmerket. Skal finne en
god hedersplass til denne på kjøkkenet!
Nydelig grønn tilbringer av keramiker Calle Forsberg.
Han har egen hjemmeside og selger mye slike tilbringere i
ulike former og farger.
Denne passer helt utmerket i fargen på kjøkkenet vårt

Dette er framskapet vi var og hentet for noen uker siden. Det skal som tidligere nevnt bygges om til noe
helt annet, nemlig baderomsinnredning!!! Det kommer bilder av det etter hvert som rommene nede blir klare. Det gjenstår enda en del med flislegging og så rørleggerarbeide så det går nok fortsatt en god stund før jeg kan legge meg i badekaret og bare nyte det nye badet....


Takk for følget og velkommen tilbake!

Klem Tone